TZM Frenzy (002153851-T)
Welcome to TZM Frenzy....

you can also view the site by using this link :-
www.tzm150.forumotion.com @
www.tzm150.co.cc

Log in to enter forum and please read the "rules" before posting.
Thank you




ARKIB FRENZY

jadikan pc buruk anda sebagai server wifi hotspot

View previous topic View next topic Go down

jadikan pc buruk anda sebagai server wifi hotspot

Post  viper0308 on Fri Oct 22, 2010 9:05 am

tutorial kali ni.. Very Happy





Jadikan Pc buruk anda sebagai sumber pendapatan sampingan!
yeye je bunyinye kan?

tapi mmg ni la kenyataannye.

sebagai contoh.anda melanggan streamyx dirumah dengan pakej kelajuan 1mbps dgn bil bulanan RM88/RM99.tidakkah anda merasa rugi kerana anda perlu menanggung bil bulanan yg tetap sebanyak itu.sedangkan waktu anda menggunakan internet tidak pun genap btul 24jam setiap hari.

pernahkah anda terfikir utk menjadikan talian internet anda itu sebagai sumber pendapatan sampingan?
pernahkah anda terfikir utk menggunakan internet tanpa perlu membayar sewa/bil bulanan talian internet tersebut?
* keuntungan bergantung kepada kebijaksanaan pengurusan anda.

haaa...disini saya ingin berkongsi sedikit ilmu bagaimana utk setup pc buruk anda utk menjadi sebuah server hotspot yg mana sistem pengebilannya(billing system) 100% percuma.(saya pun bukan pandai pun..tp org kate "sharing is caring" kan...?Very Happy )


sistem keperluannye ialah:

  • 1 x pc buruk (sebaik2nya menggunakan cip pemproses intel celeron 600MHz dgn RAM 512MB dgn 10GB Hdd)

  • 2 x Network Interface Card

  • 1 x Access point/wireless router (tak kira apa jenis brand atau model pun)

  • 1 x Easyhotspot Distro. (klik sini untuk download)



Cara-cara pemasangan:

  • - burn distro yg anda download tadi kedalam cd kosong.

  • - install pada pc buruk anda tersebut.

  • - dengan mengedit fail ini:
    /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
    set kan NIC 1 = eth0(sumber internet).manakala NIC 2 = eth1(access point).
    untuk mengedit anda perlu mempunyai permission terlebih dahulu oleh itu jalankan perintah di terminal:
    Code:
    $gksudo nautilus







  • - disablekan fungsi DHCP pada access point/wireless router anda.

  • - sambungkan access point, modem, NIC seperti sambungan di bawah:



  • -restart chillispot dgn menjalankan perintah ini pada terminal:
    Code:
    $sudo /etc/init.d/chillispot restart




Pengujian:

  • - uji terlebih dahulu sama ada pc buruk(hotspot server) anda boleh melayari internet atau tidak.jika boleh, teruskan langkah pengujian berikut;









  • - uji dgn menggunakan laptop(sebagai client).connect laptop tersebut kepada access point anda tadi. kemudian buka internet browser.(sepatutnye muncul captive portal yg meminta client tersebut untuk memasukkan id dan password utk melayari internet).jika berjaya teruskan langkah berikut;




  • - pergi ke bahagian server, configure package yg anda mahu, dan create id dan password bg client.
    http://localhost/easyhotspot

    default admin account:
    Code:
    username: admin
    password: admin123





    • Radius Server 1 (Address of primary RADIUS server, default 127.0.0.1)
    • Radius Server 2 (Address of secondary RADIUS server, default 127.0.0.1)
    • Radius Secret (Secret phrase between RADIUS server and Chillispot)
    • DHCP Interface (Which interface you want to use as Hotspot Interface)
    • UAM Server (Address of captive portal stored)
    • UAM Secret (Secret phrase between login page and q Chillispot)
    • Client's Homepage (Where do you want to redirect your client for the first time)
    • Allowed URL (URL that clients could browse without login, DO NOT PUT SPACES. exp : www.google.com,www.twitter.com")
    • DHCP Range (DHCP IP's for clients - must be in XXX.XXX.XXX.XXX/XX format)













  • -anda juga boleh membuat id dan username bagi cashier(cashier boleh generate ticket wifi tapi tak boleh mengubah setting pada bahagian radius server)




  • -anda juga boleh menukar password utk admin:




  • cth screenshot.

-akaun postpaid:


akaun prepaid(voucher):




-

advance:
anda boleh remote billing system melalui mana2 pc tetapi sebelum itu anda perlu mengedit fail:
/opt/local/web/htdocs/easyhotspot/system/application/config/config.php


tukarkankan:


$config['base_url'] = "http://localhost/easyhotspot";

kepada:

$config['base_url'] = "http://192.168.182.1/easyhotspot";

192.168.182.1 is ialah IP address bagi NIC1 anda.


* jika pc anda berkuasa tinggi anda juga boleh membuat virtual hotspot server dalam windows yg anda guna sekarang ini.anda juga boleh intergratekan pelbagai fungsi lain dengan server hotspot anda tersebut seperti advance chatroom, webserver dan sebagainya.

cth:
remote billing system melalui internet:
http://permaihotspot.webhop.org:81/easyhotspot

chatroom:
http://permaihotspot.webhop.org/chat

selesai... Very Happy


thread berkaitan:
http://www.ehoza.com/v4/forum/modding-area/164471-pic-wifi-hotspot-wrt54gl-waterproof-box-case-2.html

http://www.ehoza.com/v4/forum/problem-troubleshooting/58365-cmne-nk-setup-hotspot-ek.html



credit: www.ehoza.com

viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age: 33
Location: Puchong

Back to top Go down

Re: jadikan pc buruk anda sebagai server wifi hotspot

Post  Ara on Wed Apr 13, 2011 5:26 pm

salam bro,

sorry la ni baru perasan guide ni, thanks a lot bro, bagus guide ni ni.. hehe ^^
aku tumpang gumbira tentang guide ni..

gratz, and keep it up ^^ cheers cheers cheers

Ara
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age: 28
Location: Kedah / Melaka
Humor: Aku Rider.. Bukan Mat Rempit..

Back to top Go down

Re: jadikan pc buruk anda sebagai server wifi hotspot

Post  syahril_tt on Thu Apr 14, 2011 11:19 am

agak fenim fenim lalat bace....jadi duit tu masuk akaun kite ke camne ye?sorry asking...sebab nak tau....tak pandai...

syahril_tt
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age: 24
Location: terengganu
Humor: http://colonelshark.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jadikan pc buruk anda sebagai server wifi hotspot

Post  Ara on Thu Apr 14, 2011 5:28 pm

syahril_tt wrote:agak fenim fenim lalat bace....jadi duit tu masuk akaun kite ke camne ye?sorry asking...sebab nak tau....tak pandai...

kalau biasa yang aku buat, payment tak kisah, under online pon bleh, or by hand, normally cara ni kita bleh buat area kawasan rumah kita, so diorang bleh bayar by hand or bank in. cara yang aku buat senang, diorang bayar kita bagi service, kalau tak bayar kita potong ar.. kui kui kui.. kalau diorang bayar kita on balek.. senang ja.. yang aku buat payment by month, agak2 brapa nak cas. tapi yang aku buat kita kira by bandwidth (performance).. kena buat bandwidth limiter untuk diorang ni, kalau tidak kang donlot tak berenti susah plak kan.. hehe

kalau nak detail kena tanya sifu atas r, saya budak baru belajar.. kalau salah tolong ketokkan.. keke

-ara-

Ara
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age: 28
Location: Kedah / Melaka
Humor: Aku Rider.. Bukan Mat Rempit..

Back to top Go down

Re: jadikan pc buruk anda sebagai server wifi hotspot

Post  keybox on Mon Jul 18, 2011 2:57 pm

bro..mintak tunjuk ajar nk bt benda nie..berminat la..

keybox

Age: 29
Location: selangor

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum