TZM Frenzy (002153851-T)
Welcome to TZM Frenzy....

you can also view the site by using this link :-
www.tzm150.forumotion.com @
www.tzm150.co.cc

Log in to enter forum and please read the "rules" before posting.
Thank you




ARKIB FRENZY

Buat web server gune PC+talian streamyx korang

View previous topic View next topic Go down

Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  viper0308 on Wed Apr 07, 2010 11:33 pm



Assalamualaikum..
rini aku nk ajo kat korang(bg yg xtau la..) camne nak jadikan pc bersame talian internet adsl(streamyx) korang kat umah tu sebagai web server korang sendiri.domainnye pulak gune servis free je dari dyndns.com.

paling penting skali korang mesti ade router modem yg support port forward.
modem billion yg streamyx bg tu mmg xleh gune.kat isi dlmnye support port forward tp dulu aku try mmg xjd.sbbnye nnt bile korang test access web korang tu die cume forward ke modem punye configuration shj.aku gune router linksys wrt54gl utk buat port forward.

ok carenye camni:

download software xampp ni pastu install je kat pc korang tu.





install dan runkan servis yg korang nak utk web server korang tu.



ok lepastu, korang buat la korang punye website tu..bile dh siap, letakkan semua page website tu kt dlm direktori ni:
C:\xampp\htdocs\


ni basic html script utk webpage tu.
Code:
<html>

<head>
<title> favorites / bookmark title goes here </title>
</head>

<body bgcolor="white" text="blue">

<h1> My first page </h1>

This is my first web page and I can say anything I want in here - I do that by putting text or images in the body section - where I'm typing right now :)

</html>

ok pastu test website korang tu kat internet browser korang tu.
ni url utk testnye:
http://localhost


kalau keluar page cam screenshot kat atas ni jom teruskan ke step berikutnye.

Create satu akaun kat www.dyndns.com






pastu bukak email dan aktifkan akaun tu..





lepastu login ke akaun korang tu..pergi kat my service pastu add kan hostname

hostname ni la nnt akan jadi alamat/url kpd website korang tu..

jangan lupe jugak mase add hostname tu isikan sekali WAN IP korang kt dlm kotak tu.




lepastu lagi,jadikan IP LAN korang supaye statik dan set DNS server korang kpd:
216.146.35.35
216.146.36.36



install Dyndns Update Client supaye hostname yg korang register td sentiase update dan di-point ke WAN IP korang.



kemudian login ke router korang dan buat port forward ke LAN IP korang.
ni router yg aku gune.lain router lain carenye.kat sini mungkin membantu utk korang blajo buat port forward.
PortForward.com - Port Forwarding Guides Listed by Manufacturer and Model



haaa...last skali korang boleh test surf website yg korang buat tu dari luar.
suruh je member korang test surf dari rumah die..atau pun korang bleh bukak web proxy utk test jd client.

bukak website ni Hide My Ass! Free Proxy and Privacy Tools - Surf The Web Anonymously pastu masukkan url website korang tu.macam td url website yg kite register = favorites / bookmark title goes here



kalau webserver korang buat tu dah berjaya, die akan kuar camni:




kalau xbjaye korang try la godek-godek blk sampai jumpe ape yg korang dh tersalah buat.terutamenye kat bahagian port forward tu..klu xtau tanye je...insyaAllah klu aku bleh jawab aku tlg jwbkn..

ok sekian shj tutorial dr aku utk pagi ni..selamat mencube...::dansa::::dansa::::dansa::


Last edited by viper0308 on Thu Apr 08, 2010 4:16 pm; edited 2 times in total

viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age : 35
Location : Puchong

Back to top Go down

Re: Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  dot on Thu Apr 08, 2010 2:42 am

info menarik ni...

dot
Sergeant frenzy
Sergeant frenzy


Back to top Go down

Re: Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  viper0308 on Thu Apr 08, 2010 7:47 am

hehehe...nk buat forum sendiri pun bleh gune care ni..cume line tenet kne laju la.. Laughing

viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age : 35
Location : Puchong

Back to top Go down

Re: Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  fadx on Thu Apr 08, 2010 12:31 pm

alamak bro, kalo xde router cemane?
x bole pkai gateway kat isp? Question

fadx
Private frenzy
Private frenzy

Location : Keramat, KL -- Arau, Perlis

Back to top Go down

Re: Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  iming on Thu Apr 08, 2010 12:35 pm

menarik..tapi modem ape y support tu???

iming
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 27
Location : kajang@kuantan@kelantan
Humor : niat tu penting...nnti tawakkal jela...

Back to top Go down

Re: Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  viper0308 on Thu Apr 08, 2010 3:55 pm

fadx wrote:alamak bro, kalo xde router cemane?
x bole pkai gateway kat isp? Question

iming wrote:menarik..tapi modem ape y support tu???

skrg ni yang paling penting ialah port forward tu.
xkesah la ape2 modem/router pun.janji modem/router tu bleh buat port forward.

utk modem billion yg streamyx bg tu xleh.sbb aku dh try.
sbb nye nnt port forward yg buat tu nnt xjd.die xforward kan ke IP LAN tp die cume forwardkan ke modem tu pnye configuration je.

viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age : 35
Location : Puchong

Back to top Go down

Re: Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  viper0308 on Thu Apr 08, 2010 3:59 pm

dgn adenye line streamyx ni korang jugak bleh buat line korang jd hotspot server.
cthnye ni yg aku dh buat skrg ni:

hotspot server:

http://permaihotspot.co.cc

ni pulak chat server:
http://permaihotspotchat.co.cc

viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age : 35
Location : Puchong

Back to top Go down

Re: Buat web server gune PC+talian streamyx korang

Post  Sponsored content Today at 12:45 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum