TZM Frenzy (002153851-T)
Welcome to TZM Frenzy....

you can also view the site by using this link :-
www.tzm150.forumotion.com @
www.tzm150.co.cc

Log in to enter forum and please read the "rules" before posting.
Thank you




ARKIB FRENZY

SERVO PV

View previous topic View next topic Go down

SERVO PV

Post  Behzad Damien on Mon Jun 21, 2010 1:34 pm

Salam..
kepada semua otai2 tzm mnta bntuan..

1.ada sapa2 nk jual servo..ada member cari.

2. di mana temptnya servo di moto tzm..p/s klu ada pic lg bgus.

3. apa fungsi servo pv?

4. Harga market berapa?original n local.

5. Perbezaan Original & local.

harap otai2 semua dapat bantu... Laughing Laughing Laughing

Behzad Damien
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 32
Location : Georgetown, Pulau Pinang - Manjung, Perak

http://www.civildefence.gov.my

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  syahril_tt on Mon Jun 21, 2010 4:42 pm

Behzad Damien wrote:Salam..
kepada semua otai2 tzm mnta bntuan..

1.ada sapa2 nk jual servo..ada member cari.(tak tau)

2. di mana temptnya servo di moto tzm..p/s klu ada pic lg bgus.(bro bukak tank tzm, ade bende kaler itam yang pegang kabel pv..bende tu macam agak2 sebesar penumbuk tangan.haa...tu la servo...die la yang mengerakkan kabel pv..)

3. apa fungsi servo pv?(pv penting mase nak laju la...hihi...kalo time tengah bawak, bile dah mencapai certain rpm, then terasa seperti moto menujah kehadapan dan bunyi pon macam agak lain, itulah tanda pv dah terbukak...sukar untuk digambarkan dengan kata kata...alaminya sendiri...baru jelas..)

4. Harga market berapa?original n local.(dengar2 khabar angin bertiup ader jual rm470 untuk yang baru.ori ke tak, tak tau...kalo second dalam rm240 - rm270 bergantung pada condition)

5. Perbezaan Original & local.

harap otai2 semua dapat bantu... Laughing Laughing Laughing
(saya bukan otai....saya baru belajar pakai m)


sekian adanya...kalo salah tolong betulkan... Razz

syahril_tt
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 27
Location : terengganu
Humor : http://colonelshark.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  Behzad Damien on Mon Jun 21, 2010 4:49 pm

syahril_tt wrote:
Behzad Damien wrote:Salam..
kepada semua otai2 tzm mnta bntuan..

1.ada sapa2 nk jual servo..ada member cari.(tak tau)

2. di mana temptnya servo di moto tzm..p/s klu ada pic lg bgus.(bro bukak tank tzm, ade bende kaler itam yang pegang kabel pv..bende tu macam agak2 sebesar penumbuk tangan.haa...tu la servo...die la yang mengerakkan kabel pv..)

3. apa fungsi servo pv?(pv penting mase nak laju la...hihi...kalo time tengah bawak, bile dah mencapai certain rpm, then terasa seperti moto menujah kehadapan dan bunyi pon macam agak lain, itulah tanda pv dah terbukak...sukar untuk digambarkan dengan kata kata...alaminya sendiri...baru jelas..)

4. Harga market berapa?original n local.(dengar2 khabar angin bertiup ader jual rm470 untuk yang baru.ori ke tak, tak tau...kalo second dalam rm240 - rm270 bergantung pada condition)

5. Perbezaan Original & local.

harap otai2 semua dapat bantu... Laughing Laughing Laughing
(saya bukan otai....saya baru belajar pakai m)




sekian adanya...kalo salah tolong betulkan... Razz

ok..tq bro syahril..mla2 xprasan servo..pas 2 td..ada gak cr imej nya rupa mana..pas 2 br prasan,bnda 2 dekat hujung bwah tank..em..btul mcm syahril ckp..bnda 2 cntrol pv..bla rpm mncpai 6500-7000..pv akan bkak dan time 2..perbezaan bunyi pada eksos..mcm syahril ckp..xdpt byangkan dgn kata2..rasailah sndiri... Laughing Laughing Laughing Laughing

Behzad Damien
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 32
Location : Georgetown, Pulau Pinang - Manjung, Perak

http://www.civildefence.gov.my

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  syahril_tt on Mon Jun 21, 2010 5:04 pm

wah...quick learner...bagus bagus.. cheers ..same2 la kite belajar..tunggu pendapat org lain plak...meh2 kite share afro

syahril_tt
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 27
Location : terengganu
Humor : http://colonelshark.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  Behzad Damien on Mon Jun 21, 2010 5:06 pm

syahril_tt wrote:wah...quick learner...bagus bagus.. cheers ..same2 la kite belajar..tunggu pendapat org lain plak...meh2 kite share afro

ya btul2..kita tgu pndapat dari org2 lama... Laughing Laughing

Behzad Damien
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 32
Location : Georgetown, Pulau Pinang - Manjung, Perak

http://www.civildefence.gov.my

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  aspide1008 on Mon Jun 21, 2010 5:54 pm

baru aku dapat rm450 masa tahun 2008...semestinya ori...bukan spicy... Very Happy

_________________
KLIK UNTUK KE KEDAI ONLINE ASPIDE SENSEI

aspide1008
Hardcore Riders
Hardcore Riders

Age : 32
Location : TCNS

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  joei99 on Tue Jun 22, 2010 3:50 am

err,setau aku,servo xde yg lokel,semua ori..tp xtaula kalau teknologi klon china dah smakin maju skang ni.. study study
harga baru +-rm450,kalo 2nd hand tengok budi bicara la,biasanye rm150-250..













tugas servo bukan untuk bukak pv je,untuk tutup pun sama,pendek kata dier control kedudukan pv ikut rpm yg sesuai,bukak full ke separuh ke tutup abis ke,dier amik signal dari cdi..aku bukan otai,kalo salah tlg adjustkan.. rabbit

joei99
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Location : kl

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  otai on Tue Jun 22, 2010 7:34 am

info yg amat berguna......kalu rosak leh repair ka bro? brp agak2 nyer kos????uhuuhuh..jem kaweeee

otai

Location : loQ staQ

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  joei99 on Tue Jun 22, 2010 10:55 am

otai wrote:info yg amat berguna......kalu rosak leh repair ka bro? brp agak2 nyer kos????uhuuhuh..

tngok apa yg rosakla,kalau gear je boleh tukar set gear tu,+-rm30 inggit je,kalau moto atau komponen elektronik dier rosak,kena tukar barang2 tula,tp kalau ic rosak xleh nak tukar,sebab xde jual chip tu,made by yamaha,tp xtaula kalo ada orang yg dapat beli... study rabbit









p/s:'jem kaweeee' amende ni??hehe..

joei99
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Location : kl

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  randy on Tue Jun 22, 2010 12:32 pm

aku pun sama RM450 hong leong tahun ni baru aku beli.........

randy
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 36
Location : Serdang, Balakong, Seri Kembangan

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  dot on Tue Jun 22, 2010 1:22 pm

tak silap saya bro viper ade buat projek ,tukar elektronik chip dlm ic board servo tu... bro viper kasi review sket...

dot
Sergeant frenzy
Sergeant frenzy


Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  dot on Tue Jun 22, 2010 1:23 pm

randy wrote:aku pun sama RM450 hong leong tahun ni baru aku beli.........
we r same..

dot
Sergeant frenzy
Sergeant frenzy


Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  jinjang on Tue Jun 22, 2010 1:44 pm

viper msih lg ngn projek meter die kott..bz je..lme xon9

jinjang
Corporal frenzy
Corporal frenzy


Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  viper0308 on Wed Jul 07, 2010 11:49 am

ni dari pengalaman aku la.servo aku baru je kong ni.
kelemahan utama klu gune motor kete kontrol:
fius cepat putus, sebab solenoid dlm motor tu tebal(rintangan rendah).bile rintangan rendah, komponen dlm tu tpakse tahan beban tinngi.so akan bebaskan haba yg bnyk.fius paling kene jage.dan jgn la bg btg pv tu ketat walaupun sekali.

aku dh fade up fius asik putusaku pasang fius 30amp. mmg pastu fius xputus, tp die tangkap kat keseluruhan litar dlm servo aku.padan muke aku. skrg kene beli servo baru. Crying or Very sad

cip yg dlm tu abis rentung.aku dh tukar cip baru tp servo tu jd gile. moto die pusing dan patah blk bnyk kali xsilap aku dlm 6 kali kot.(klu normal sekali je kan.pegi sekali, patah blk sekali)

hahhaa...ni satu tip dr pengalaman aku ni.klu korang baru pas bwk motor, pastu nk matikan enjin korang akan tutup suis enjin kt handle tu kan?haa..mase korang tutup tu, enjin akan mati dan pv akan blk ke tmpt asal(tutup).DAN KALAU MASE TU LAMPU KT METER TPADAM SEBELUM KORANG OFF KUNCI, CUBE KORANG TGK FIUS KAT BETRI TU.DAN KALAU FIUS TU PUTUS, BAIK KORANG TUKAR MOTOR BARU UTK SERVO KORANG TU.

tu maksudnye motor dlm servo tu dh nk kong.part yg paling pnting yg kne jage kt servo ialah bahagian motor dgn perintang boleh larasnye tu..nk jage bnde ni pulak, jgn bagi batang pv tersangkut/ketat walaupun sekali. Surprised


ha nk mintak tlg ni..tlg jenguk thread ni yerk..pastu tlg reply.

KLIK SINI UTK JENGUK.hehehe

viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age : 35
Location : Puchong

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  naSiBungKus on Wed Jul 07, 2010 12:52 pm

viper0308 wrote:ni dari pengalaman aku la.servo aku baru je kong ni.
kelemahan utama klu gune motor kete kontrol:
fius cepat putus, sebab solenoid dlm motor tu tebal(rintangan rendah).bile rintangan rendah, komponen dlm tu tpakse tahan beban tinngi.so akan bebaskan haba yg bnyk.fius paling kene jage.dan jgn la bg btg pv tu ketat walaupun sekali.

aku dh fade up fius asik putusaku pasang fius 30amp. mmg pastu fius xputus, tp die tangkap kat keseluruhan litar dlm servo aku.padan muke aku. skrg kene beli servo baru. Crying or Very sad

cip yg dlm tu abis rentung.aku dh tukar cip baru tp servo tu jd gile. moto die pusing dan patah blk bnyk kali xsilap aku dlm 6 kali kot.(klu normal sekali je kan.pegi sekali, patah blk sekali)

hahhaa...ni satu tip dr pengalaman aku ni.klu korang baru pas bwk motor, pastu nk matikan enjin korang akan tutup suis enjin kt handle tu kan?haa..mase korang tutup tu, enjin akan mati dan pv akan blk ke tmpt asal(tutup).DAN KALAU MASE TU LAMPU KT METER TPADAM SEBELUM KORANG OFF KUNCI, CUBE KORANG TGK FIUS KAT BETRI TU.DAN KALAU FIUS TU PUTUS, BAIK KORANG TUKAR MOTOR BARU UTK SERVO KORANG TU.

tu maksudnye motor dlm servo tu dh nk kong.part yg paling pnting yg kne jage kt servo ialah bahagian motor dgn perintang boleh larasnye tu..nk jage bnde ni pulak, jgn bagi batang pv tersangkut/ketat walaupun sekali. Surprised


ha nk mintak tlg ni..tlg jenguk thread ni yerk..pastu tlg reply.

KLIK SINI UTK JENGUK.hehehe

maknanya..
sebelum kita pulas kunci tu dari on ke off..
lampu kat meter tu masih lagi menyala?
tu maknanya servo ok?

n kalau sebelum pulas kunci tu dari on ke off..
lampu kat meter tu dh padam..
tu maknanya ada problem kt fius n servo hampir kong..

itu macam ka?

naSiBungKus
Sergeant frenzy
Sergeant frenzy

Location : gombak

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  viper0308 on Wed Jul 07, 2010 1:23 pm

ni simpton2 akhir sblm servo kong.

NORMAL
-off engine swicth(jgn off kunci) dan lampu masih menyala, akan dgr bunyi servo(pv akan tutup).pastu off kunci.

TAK NORMAL
-off engine swicth(jgn off kunci) dan lampu x menyala, check fius, klu fius putus mmg kompem servo btul2 nk kong.
atau
-enjin motor dh padam.on kunci.lampu kt meter xidup(pdhal sblm ni idup). check fius, klu fius putus mmg kompem servo btul2 nk kong.



viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age : 35
Location : Puchong

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  naSiBungKus on Wed Jul 07, 2010 3:36 pm

ooooo..
macam tu ka..x pernah perasan lak lampu kt meter tu..
tp bunyi servo pv ttup macam robocop ada kedengaran la..
pasni nk tgk lampu meter lak..

tq tq tq..

naSiBungKus
Sergeant frenzy
Sergeant frenzy

Location : gombak

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  naSiBungKus on Thu Jul 08, 2010 12:08 am

bro viper..lampu meter tu akan menyala bapa lama lepas kill switch tu off?
akan menyala selama kita x turn off the key ka?

sbb td check2 tgk menyala dalam 1 saat ja..pstu padam..kira x nyala la tu..
huhu..

naSiBungKus
Sergeant frenzy
Sergeant frenzy

Location : gombak

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  Behzad Damien on Thu Jul 08, 2010 5:41 am

lampu merah ke hijau..hu2..kan ada 2 lampu..

Behzad Damien
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 32
Location : Georgetown, Pulau Pinang - Manjung, Perak

http://www.civildefence.gov.my

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  jinjang on Thu Jul 08, 2010 8:08 am

nasiklemakbungkuslimaposen = kalu kunci dipusing ke on mmg lampu2 tu akan mnyala xpadam..die padam kalu ko pulas kunci ke off..kill switch tekan jd off pn lampu nyala gak...

behzad = dua2 lampu tu akan nyala skali ko xmsk gear..

jinjang
Corporal frenzy
Corporal frenzy


Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  Behzad Damien on Thu Jul 08, 2010 1:51 pm

jinjang wrote:
behzad = dua2 lampu tu akan nyala skali ko xmsk gear..

tpkan..lmpu hjau aku 2..gile ckit..klu rem kuat ckit..bru dia nk myala..tp klu yg merah 2..slalu nyala..klu on la..klu off x nyala la.he2.. Laughing Laughing apa problem 2 ek...? Question

Behzad Damien
Corporal frenzy
Corporal frenzy

Age : 32
Location : Georgetown, Pulau Pinang - Manjung, Perak

http://www.civildefence.gov.my

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  viper0308 on Thu Jul 08, 2010 2:20 pm

jinjang wrote:nasiklemakbungkuslimaposen = kalu kunci dipusing ke on mmg lampu2 tu akan mnyala xpadam..die padam kalu ko pulas kunci ke off..kill switch tekan jd off pn lampu nyala gak...

behzad = dua2 lampu tu akan nyala skali ko xmsk gear..

ye btui.. cheers mksd aku lampu ijau(neutral tu la..) geek
mmg xkn pdm selagi x off kunci/masuk gear..

viper0308
Private frenzy
Private frenzy

Age : 35
Location : Puchong

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  naSiBungKus on Thu Jul 08, 2010 3:23 pm

kahkahkah..
patut la seram sejuk ja sy rasa..
ingatkan lampu meter tu lampu yg kt jarum meter kmj tu..

rupanya2 lampu yg gear neutral n minyak 2t tu upanya..

kahkahkah..
memandangkan masih menyala..so sy no need to worry la..

naSiBungKus
Sergeant frenzy
Sergeant frenzy

Location : gombak

Back to top Go down

Re: SERVO PV

Post  Sponsored content Today at 3:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum